Ur förordet:
Den praktiska yrkesorienteringen (pryo) är det enda obligatoriska ”ämnet” i grundskolan som förlagts utanför denna. Kostnaderna för verksamheten faller inte direkt på skolan utan på näringslivet, som tar emot eleverna, och på arbetsmarknadsverket, som sköter förmedlingen av pryoplatser. Följaktligen har frågan om vilka ”intäkter” som pryo ger – eller kan ge – kanske uppmärksammats mera än som är vanligt i fråga om traditionella skolämnen. I pryodiskussionen har vidare aktualiserats kontakterna mellan skolan och näringslivet samt mellan eleverna och näringslivet, yrkesorienteringen i skolan, elevernas yrkesval och möjligheterna för skolan att vidga flickornas – och även pojkarnas – intressesfär i yrkesvalet.
Inom SNS i Västerås har en arbetsgrupp studerat hur pryo och även obligatorisk praktik fungerar på det lokala och konkreta planet. Representanter för näringsliv, skola och länsarbetsnämnd ingick i arbetsgruppen, som även planerade och genomförde de undersökningar om pryo bland elever och företag som redovisas i denna bok.
Studien är också ett led i SNS strävan att åstadkomma ett samarbete mellan olika parter i samhället i frågor av gemensamt intresse.