Kris i valutasystemet. Är pappersguldet lösningen?

Fritz Machlup

Kris i valutasystemet 5,3 MB PDF

Med introduktioner av Erik Dahmén och Göran Ohlin.

Upprepade kriser har skakat det internationella valutasystemet under 1960-talet. Guldet har varit föremål för omfattande spekulation. Pundet har devalverats och marken har revalverats.

Ett viktigt steg i syfte att reformera det internationella valutasystemet togs den l januari 1970 genom tillkomsten av ”särsklida dragningsrätter” hos  Internationella Valutafonden (IMF) . Detta ”pappersguld” skall fungera som en ny form av centralbanksreserver vid sidan av guld och utländska valutor.

Lättläst och underhållande beskriver professor Fritz Machlup, Princeton University – en av männen bakom pappersguldet – krisen i det internationella betalningssystemet och olika försök som gjorts att lösa krisen. Professor Machlup representerar en sällsynt kombination av uppslagrik teoretiker och insiktsfull praktiker. Med humor och pedagogisk elegans redogör han för komplicerade problem. Flera av hans böcker om valutaproblemen är akademiska klassiker. Hans råd i valutafrågor har sökts av många regeringar och centralbanker.

Som bakgrund och introduktion till professor Machlups framställning har professor Erik Dahmén skrivit en allmän översikt över hur det nuvarande internationella valutasystemet fungerar. Dessutom redogör professor Göran Ohlin för hur behovet av valutareserver tillgodosetts under skilda perioder, dvs. utvecklingen från metallguld till pappersguld.