Förord
NÅGRA AV SNS SYFTEN är att sprida kännedom om näringslivets villkor och att söka förbättra relationerna mellan olika kategorier inom företaget och mellan företaget och samhället i övrigt. SNS har i stor utsträckning lagt ner sina resurser på forskning och debatt om olika relationsproblem, senast i den nyligen utkomna utredningen om företagens interna kommunikationer, »Information på arbetsplatsen» av docent Edmund Dahlström. Dessutom har dessa frågor behandlats inom flertalet av SNS lokala diskussions- och arbetsgrupper.
I dagens situation med en mångfald reformer på det näringspolitiska området, tillkomna antingen lagstiftningsvägen eller genom frivilliga överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter, och med en livlig debatt om ytterligare åtgärder som kan komma att påverka företagsamhetens allmänna villkor har vi funnit det önskvärt att söka stimulera företagen till bättre upplysning om sin verksamhet. Ett av de naturligaste informationsmedlen är de årsredogörelser som företagen enligt lag är skyldiga avfatta. Ännu kan dock mycket göras för att utforma dessa på ett sätt som gör det möjligt och intressant för alla berörda parter att ta del av dem.
På SNS initiativ har civilekonom Gustaf Bondeson, servicechef vid Wezäta-Melins AB, Göteborg, författat denna skrift om hur man på bästa sätt kan skriva, ställa samman och presentera ett företags årsredovisning. Författaren har under arbetets gång haft tillfälle att konsultera en rådgivande kommitte, bestående av: Bankdirektör Rune Höglund, Svenska Handelsbanken (ordförande); Aukt. revisor Per V. A. Hanner, Stockholm; Sekreterare P. Anders Henrik.son, SNS; Bankdirektör Erik Lindström, Svenska Handelsbanken; Direktör Arne Lundmark, Sveriges Industriförbund; Sekreterare Lars Nyberg, Svenska Arbetsgivareföreningen och Docent Hans B. Thorelli, SNS. De i skriften framförda åsikterna står dock givetvis för författarens räkning.
Stockholm i juni 1956.
Hans B. Thorelli