Förord
SNS har alltsedan riksdagen 1950 fattade sitt principbeslut om nioårig enhetsskola behandlat ämnet ”skolreformen, yrkesutbildningen och näringslivet” i ett stort antal arbetsgrupper runt om i landet. Under de fyra senaste åren har adjunkt Lennart Husén – vilken som pedagog verkat såväl vid seminarium som i läroverk och 9-årig enhetsskola – varit engagerad i denna verksamhet. Han har därvid från början av år 1957 lett ett antal arbetsgrupper som sysslat med ”skolan, fostrande uppgifter”. Denna sistnämnda verksamhet är avsedd som ett praktiskt komplement till den vetenskapligt inriktade kursplaneundersökning som SNS bedriver i samarbete med Lärarhögskolan i Stockholm.
De synpunkter på enhetsskolan som adjunkt Husén framlägger som huvudförfattare till denna skrift bygger till stor del på de erfarenheter han tillgodogjort sig vid kontakten med SNS skolgrupper. Men det är främst en personlig uppfattning om enhetsskolans utformning som kommer till uttryck. Författarens åsikter skall således inte fattas som ett uttalande från SNS som organisation utan som ett debattinlägg från en person som under de senaste åren haft tillfälle att se enhetsskoleproblemen ur skilda synvinklar och därvid kunnat samla erfarenheter inom de sektorer av näringslivet där SNS har sin huvudsakliga anknytning. Husén belyser centrala skolfrågor som följande: Tillgodoser den nuvarande enhetsskolans organisation olika elevkategoriers behov? Hur bör kursplaner och lärarutbildning utformas för att skolan skall passa de elever som inte är inriktade på teoretiska studievägar? Har enhetsskolan överhuvudtaget blivit en skola för alla?
Vissa av de åsikter som Husén framlägger rör främst städerna och de större skolorna. På landsbygden och i de mindre skolorna ter sig problemen delvis annorlunda. I Österåker arbetade våren 1957 en av SNS skolgrupper. Ordförande i gruppen var studierektor Göte Rudvall. Han framlägger i andra delen av skriften sin syn på de mindre tätorternas skolproblem och presenterar ”Österåkersystemet”, en differentieringsmodell som är aktuell i enhetsskoledebatten. Självfallet är även denna författare ensam ansvarig för de åsikter som kommer till uttryck i hans avsnitt av boken.
Överlärare Arne Hörnblad har författat det avsnitt som behandlar ”Vardagens fysik” och magister Bror Zackari det om ”Vardagens kemi”. Båda har varit verksamma inom såväl enhetsskola som yrkesutbildning.
Stockholm i november
Torsten Carlsson