Ur förordet:
Atomtekniken håller på att snabbt bli industriell verklighet. Utvecklandet av den nya tekniken ger en stark dynamisk impuls åt näringslivet och ställer samtidigt stora anspråk på vetenskapliga och industriella resurser. Detta berör både den tillverkande industrin, dem som förbereder sig på att producera atomenergi och dem som räknar med att bli avnämare, och naturligtvis även de företag och institutioner som primärt bildats för uppgifter på atomenergiområdet. Denna tekniska och organisatoriska omställning skärper många problem och drar även med sig en rad nya specifika problem, forsknings- och utbildningsuppgifter, säkerhetskrav, militära synpunkter, finansieringsfrågor etc. Eftersom i de flesta länder staten spelat en större roll på atomområdet än på andra tekniska och industriella områden, har även relationerna mellan stat och näringsliv när det gäller organisationen av atomarbetet blivit en viktig fråga.
I den debatt i atomfrågan som förekommit under senare år, bl. a. i samband med den statliga atomutredningen av år 1955, har man ofta hänvisat till förhållanden i utlandet. Det har emellertid saknats sammanfattande redogörelser för den utländska verksamheten på atomområdet när det gäller de organisatoriska frågorna. SNS har därför ansett det värdefullt att få en sådan översikt utarbetad.
Föreliggande skrift innehåller en redogörelse för atomenergiarbetet och dess organisation i fjorton länder, nämligen USA, Kanada samt de flesta västeuropeiska länderna. I ett sammanfattande kapitel diskuteras forskningens organisation, utbildningen och den industriella verksamheten. Skriften innehåller även ett avsnitt om atomlagstiftningen, en presentation av de internationella atomenergiorganisationerna samt en kort teknisk redogörelse.